HITTA PERSONAL, PRAKTIKANTER
ELLER SOMMARJOBBARE.

Skrattfylld fotografering.

Det är tyst när jag kommer in till studiorummet där det hänger en vit fotoskärm från taket och två blixtrar står enkelt uppställda på varsin sida av rummet. Där inne sitter de två tjejerna, Jannica Björkqvist och Pamela Chau, som jag kom att spendera två korta veckor med, och planerar inför sitt projekt.

Jag har intervjuat två otroligt härliga tjejer som drömmer om att bli professionella fotografer fast på helt skilda håll. De är två väldigt olika personer i sitt fotografiska intresse vilket gör det mer spännande att se dem arbeta ihop. De har helt olika bakgrund och erfarenheter inom foto och att få vara med under deras arbete ska bli otroligt roligt, lärorikt och givande. Samt att jag själv närvarat som deras modell i deras projekt.

Hela projektet handlar om att de båda ska få visa upp sina talanger inom fotografi och den konstnärliga tekniken som kan behövas. Att få visa vad de båda går för, därför valde de ett inte allt för svårt uppdrag eller för stor utmaning på så kort tid som två veckor. Omvärlden ska få se vad dessa två skrattglada tjejer kan skapa.

Fotografering
När det är dags för fotografering så kommer modellen in i studion för att bli ompysslad. Efter att sminket är färdigt och hornen fästs på huvudet, då har det även skrattats en del, så är det dags att sätta igång. Det är mycket fix och don innan själva fotograferingen, men det gör det hela med arbetet mycket intressantare eftersom man får följa allt förarbete som görs steg för steg.

Under fotoarbetet
Det blixtrar till när första, andra och tredje fotot tas. Det glittrar stjärnor framför ögonen efteråt, men ju fler bilder som tas desto lättare vänjer man sig vid de blinkande stjärnorna. Ställningar och positioner ändras konstant hos modellen. Det hörs lite musik i bakgrunden för att det ska kännas som en lättare och roligare miljö för alla i studion. Det skrattas en hel del och den glädje som finns sprider sig ut längst korridoren på Rapatac Preps Akademi. Några från kontoret kikar in lite snabbt för att se vad som försigår i vårt livliga allrum.

Idag är det min tur
Det har snart gått en och en halv vecka sedan jag hoppade in i tjejernas fotoprojekt och idag är det min tur att fotograferas som en utav deras modeller. Stämningen är lugn och vi börjar med make-up delen i guld och grönt, därefter följer håret som ska fiskbensflätas och prydas med massvis av blommor. Det slutar med en vacker uppsättning och långa gröna ögonfransar. Det känns väldigt spännande och lite pirrigt, men framförallt ser jag fram emot att få se alla bilder när de är färdigtagna.

Musiken körs igång, blixtrar, lampor och skärmar pusslas ihop för att kunna få ett sådant bra ljus som möjligt till mina bilder. Det blir lite pauser, där jag som är höggravid lär röra på kroppen och mata personen inuti min mage. Positionerna är ständigt föränderliga, lamporna och blixtrarna ger rummet extrem värme samt att det konstant dyker upp ständiga skratt och roliga samtal. Vi avslutar det hela med att ta hel kroppsbilder med magen i fokus.

Sista dagen, sista modellen
När jag kommer in efter lunchtid så sätter jag mig i köket och börjar skriva på min artikel om fotoprojektet. Det är fullt upp med att fixa den sista personen i projektet som ska fotograferas. Sminket är färdiglagt, de ceriserosa ögonfransarna är på plats och håret är lockat. All uppsättning är redo och modellen ställer sig framför kameran och den första bilden tas. Efter en stund i studion tar jag en paus för att skriva vidare på min artikel. När jag är nästan färdig med artikeln så har alla kommit ut till köket. Det visar sig att de är helnöjda med tagningen och att det räckte för dagens sista modell.

Fotograferingen är härmed avslutad, men fortsättning följer för Jannica och Pamela som får sitta med redigering av alla bilder, och jag går hem för att avsluta mitt skrivande. Resultaten finns på nästa uppslag!

Text: Javiera Poblete Duarte

Share:

Fotograferna Jannica Björkqvist & Pamela Chau.
Fotograferna Jannica Björkqvist & Pamela Chau.
Foto: Jannica Björkqvist - Modell: Amanda
Foto: Jannica Björkqvist - Modell: Amanda
Foto: Jannica Björkqvist - Modell: Chrille
Foto: Jannica Björkqvist - Modell: Chrille
Foto: Pamela Chau Modell: Robin
Foto: Pamela Chau Modell: Robin
Foto: Pamela Chau Modell: Javiera
Foto: Pamela Chau Modell: Javiera