HITTA PERSONAL, PRAKTIKANTER
ELLER SOMMARJOBBARE.

I huvudet på människan

Just nu pågår ett projekt som kallas "I huvudet på människan". Tanken med filmserien är att försöka skapa mer förståelse hos minoriteter i samhället, och för människor med extrema åsikter. Undrar du varför din granne är religiös, eller kanske rasist? Undrar du varför de beter sig på sätten som de gör? På detta sätt kan man få insikt i ovanliga människors livsförhållanden och varför de har så extrema eller annorlunda åsikter.

 

Projektet började onsdagen den 19 mars med fyra medlemmar. Max Lindahl kom med förslaget att göra ett projekt som involverade människor, medan Simon Schöldberg lade till att vi kunde göra en webbserie som handlade om människor med extrema åsikter, detta för att det ska bli mer intressant att se eller lyssna på. Sara Norling tycker om att filma och redigera, så hon hängde med på förslaget. Alexander Lundqvist tyckte också att projektet lät som en bra idé, så vi slog till direkt!

Hela dagen satt vi och planerade. Vi kom överrens om att serien skulle vara anonym. Vi hade då tänkt att på något sätt försöka få bort ljusen från deras ansikten, men att man ändå ser lite av deras kontur. Rösten skulle också ändras. Vi fortsatte idén med att skriva upp alla möjliga olika minoritetsgrupper, sedan röstade vi vilka som verkade mest intressanta. Det stod mellan Mormoner och Sverigepartister, så vi hörde av oss till båda två. Svenskarnas parti var lite osäker på om de tyckte att det var en bra idé att börja med nationalister som ett första avsnitt - så vi lydde deras råd och hörde istället av oss till mormonförsamlingen i Gävle. De var på direkt, så vi bestämde tid och plats att utföra intervjun. Mormoner har kanske inte så speciellt starka eller extrema åsikter, men vi tyckte ändå att en mjukstart är bättre som ett första avsnitt än att köra på med extremt på en gång.

Vi provtestade mikrofoner, kameror, ljus, hur studion skulle se ut, fixade skydd som täckte fönstren till rummet etc. Vi var också ut lite överrallt i stan, bland annat till Fullriggaren Skybar, Sätra, centrum, boulognern och filmade utfyllnadsklipp till webbserien. De skulle främst användas till introt och inledningen. När det var klart fixade vi ihop en röst till introt, där Simon med den djupa rösten fick berätta en kort, dramatisk inledning till programmet. Därefter slutade han på Rapatac Preps, eftersom att han fick praktikplats.

På måndagen veckan efter fixade vi ihop lite kort information om minoritetsgruppen, vi ordnade också ihop en liten programstart som programledaren Alexander fick synas på. Vi var ute och skapade mer utfyllnadsklipp, samt redigerade ihop introduktionsbiten. Vi spelade in en kort informationsröst som Sara fick stå för. På onsdagen fick vi en ny medlem i vår grupp, Gustav Lundqvist. På torsdagen var vi iväg och köpte fika och på eftermiddagen kom mormonerna. I början blev vi smått chockerade över att de var fyra stycken, när vi bara trodde att det skulle komma två. Så vårt tidsschema blev lite småstressigt, men vi löste det ändå på bästa sätt. Sara, Gustav och Max satt i studion där en mormon i taget fick bli intervjuad.

Dagen efter satte vi genast igång med redigeringen. Vi fick börja med att kolla igenom alla intervjuer och skriva upp allt intressant de sade så att det på ett så enkelt och snabbt sätt som möjligt ska kunna klippas. Därefter sparade vi alla klipp i AVI-format så att de skulle kunna klippas i redigeringsprogrammet Sony Vegas. Detta tog då längre tid än vad vi hade trott, så hela dagen satte vi med det. På fredagen slutade vår andra medlem på grund av praktik - Alexander.

På måndagen började vi klippa. Inledning, röster, alla intervjuer. Vi fick ungefär en timmes material att arbeta med, så det tog sin tid. På tisdagen fortsatte vi med det samt renderade hela avsnittet i tre olika delar, för att se om något såg konstigt ut eller blev fel. När alla tre delar var färdiga renderade vi tillslut det slutgiltiga resultatet som tog ett bra tag.

På onsdagseftermiddagen visade vi upp det första avsnittet. Det var tänkt att vi skulle texta, eftersom att mormonerna talade engelska/brytande svenska, mikrofonljudet var ganska brusigt och det var ganska svårt att höra ibland. Dock hann vi inte det, så Max bestämde sig för att översätta och texta i efterhand istället.

Det slutgiltiga resultatet blev bra. Inte dåligt, inte jättebra - men bra. Det blev på ett ungefär så som vi hade tänkt oss, men på grund av tidspressen fick vi anpassa oss lite och ta med det som vi tyckte var intressant. Det var tänkt att vi skulle ha med utfyllnadsklipp i intervjuerna också, men det skulle ta alldeles för lång tid så vi struntade i det. Dock hade det blivit mer intressant då tror vi, så vi ska tänka på det inför nästa avsnitt och försöka vara mer noggrann med det.

I nästa avsnitt hade vi tänkt oss att intervjua Svenskarnas parti, så idag (torsdag 3:e april) har vi börjat lägga upp en plan och förbereda frågor. Vi hoppas att detta projekt ska hålla i sig och fortsätta utvecklas!

Share:

I huvudet på människan.
I huvudet på människan.

Projektdeltagare

  • Sara Norling
  • Max Lindahl
  • Alexander Lundqvist
  • My Darnell
  • Simon Schöldberg
  • Gustav Lundqvist